Fit grill

Ciepło, coraz cieplej i słońce wychodzi zza chmur. Sezon grillowy czas zacząć! W tym wpisie poznasz kilka fit przepisów na dania z grilla, abyś bez wyrzutów mogła cieszyć się czasem spędzonym na łonie natury w gronie bliskich, a przy okazji zadbała o zdrowe odżywanie.
1. Warzywne szaszłyki
Do przygotowania tych szaszłyków potrzebujesz:
- cukinię,
- paprykę,
- cebulę czerwoną,
- pieczarki,
- pomidorki koktajlowe.
Jako przypraw polecam użyć:
- soli,
- rozmarynu,
- ostrej papryki,
- odrobinę oliwy z oliwek.
Jeśli nie przepadasz za przyprawami możesz użyć samej soli i oliwy lub nie przyprawiać ich w ogóle.
Warzywa należy pokroić. Cukinię pokrój w plastry lub jeśli jest ona duża w półkola, cebulę również pokrój w plastry, paprykę w kwadraty, a z pieczarek usuń nóżki. Warzywa nabijaj na długą wykałaczkę na przemian wraz z pomidorkami. Następnie posmaruj je oliwą i przypraw. Czas grillowania to około 15 min. w zależności od grubości warzyw. Szaszłyki regularnie obracaj z każdej strony.
2. Grillowany dorsz
Aby przygotować delikatnego rozpływającego się dorsza z grilla będziesz potrzebowała:
- filet z dorsza,
- cytrynę,
- sól,
- pieprz,
- świeżą bazylię,
- natkę pietruszki,
- czosnek,
- oliwę z oliwek.
Dorsza umyj i przypraw, skrop wyciśniętym sokiem z cytryny i oliwą, dodaj czosnek, bazylię i pietruszkę i wstaw na chwilę do lodówki, aby się zamarynował. Po tym czasie zawiń go z liśćmi bazylii i pietruszki w spożywczą folię aluminiową i grilluj około 10 minut z obu stron.
3. Grillowana pierś z kurczaka w jogurtowo-musztardowej marynacie
Grill nie może się obejść bez sztandarowej piersi z kurczaka. Jest to mięso bardzo łatwe w przygotowaniu, ponieważ możesz użyć ulubionych przypraw i marynat, oczywiście w wersji fit.
Do przygotowania marynaty będziesz potrzebowała:
- mały jogurt naturalny,
- łyżkę musztardy,
- sól,
- pieprz,
- wyciśnięty ząbek czosnku,
- pierś z kurczaka.
Zmieszaj składniki, pierś umyj i osusz, następnie natrzyj ją marynatą i pozostał w lodówce, proponuję zrobić to wieczorem przed planowanym grillem.
Pierś należy grillować z obu stron do uzyskania miękkości dodając pozostałą marynatę.
4. Grillowane warzywa
Przepis jest banalnie prosty i możesz go naginać do swoich preferencji smakowych.
Przygotuj ulubione warzywa. Na grilla świetnie sprawdza się:
- cukinia,
- papryka,
- bakłażan,
- pieczarki,
- szparagi,
- brokuły,
- sól
- pieprz,
- czosnek suszony lub wyciśnięty,
- odrobina oliwy z oliwek.
Zawiń wszystkie razem w sakiewkę zrobioną ze spożywczej folii aluminiowej i grilluj do miękkości. Możesz również eksperymentować z ulubionymi przyprawami: bazylią, tymiankiem, rozmarynem, ostrą papryką. Warzywa sprawdzą się jako świetny dodatek do mięsa.
5. Fit sałatka na grilla
Nie ma grilla bez sałatki. Świetnie sprawdzi się sałatka z sałaty lodowej, rzodkiewki i kukurydzy.
Będziesz potrzebowała:
- pół główki sałaty lodowej,
- kilka rzodkiewek,
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej,
- świeży koperek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- odrobinę soku z cytryny
- kolendrę
- kmin rzymski.
Przygotowanie: warzywa umyj, sałatę połam na drobne kawałki, rzodkiewkę na półkola, a koperek drobno posiekaj, dodaj kukurydzę i wszystko wymieszaj. Do miseczki dodaj oliwę, sól, pieprz, kilka kropel soku z cytryny, kolendry i kminu rzymskiego i dokładnie ze sobą wymieszaj. Następnie dodaj wszystko do sałatki i zamieszaj.
Na samą myśl o tych daniach cieknie ślinka. Mam nadzieję, że Tobie również przypadną do gustu, dzięki czemu możesz grillować bez wyrzutów sumienia. Z pewnością zaskoczysz swoich bliskich nowymi propozycjami. Pamiętaj, grill to nie tylko tłusta kiełbasa, czy karkówka. Eksperymentuj, twórz własne kompozycje i ciesz się różnorodnością smaków.
Te i inne przepisy na grilla i nie tylko zawiera dieta online, więc jeśli chcesz zmienić swój jadłospis, to daj znać.