Ciepło, coraz cieplej i słońce wychodzi zza chmur. Sezon grillowy czas zacząć! W tym wpisie poznasz kilka fit przepisów na dania z grilla, abyś bez wyrzutów mogła cieszyć się czasem spędzonym na łonie natury w gronie bliskich, a przy okazji zadbała o zdrowe odżywanie.
Do przygotowania tych szaszłyków potrzebujesz:
Jako przypraw polecam użyć:
Jeśli nie przepadasz za przyprawami możesz użyć samej soli i oliwy lub nie przyprawiać ich w ogóle.
Warzywa należy pokroić. Cukinię pokrój w plastry lub jeśli jest ona duża w półkola, cebulę również pokrój w plastry, paprykę w kwadraty, a z pieczarek usuń nóżki. Warzywa nabijaj na długą wykałaczkę na przemian wraz z pomidorkami. Następnie posmaruj je oliwą i przypraw. Czas grillowania to około 15 min. w zależności od grubości warzyw. Szaszłyki regularnie obracaj z każdej strony.
Aby przygotować delikatnego rozpływającego się dorsza z grilla będziesz potrzebowała:
Dorsza umyj i przypraw, skrop wyciśniętym sokiem z cytryny i oliwą, dodaj czosnek, bazylię i pietruszkę i wstaw na chwilę do lodówki, aby się zamarynował. Po tym czasie zawiń go z liśćmi bazylii i pietruszki w spożywczą folię aluminiową i grilluj około 10 minut z obu stron.
Grill nie może się obejść bez sztandarowej piersi z kurczaka. Jest to mięso bardzo łatwe w przygotowaniu, ponieważ możesz użyć ulubionych przypraw i marynat, oczywiście w wersji fit.
Do przygotowania marynaty będziesz potrzebowała:
Zmieszaj składniki, pierś umyj i osusz, następnie natrzyj ją marynatą i pozostał w lodówce, proponuję zrobić to wieczorem przed planowanym grillem.
Pierś należy grillować z obu stron do uzyskania miękkości dodając pozostałą marynatę.
Przepis jest banalnie prosty i możesz go naginać do swoich preferencji smakowych.
Przygotuj ulubione warzywa. Na grilla świetnie sprawdza się:
Zawiń wszystkie razem w sakiewkę zrobioną ze spożywczej folii aluminiowej i grilluj do miękkości. Możesz również eksperymentować z ulubionymi przyprawami: bazylią, tymiankiem, rozmarynem, ostrą papryką. Warzywa sprawdzą się jako świetny dodatek do mięsa.
Nie ma grilla bez sałatki. Świetnie sprawdzi się sałatka z sałaty lodowej, rzodkiewki i kukurydzy.
Będziesz potrzebowała:
Przygotowanie: warzywa umyj, sałatę połam na drobne kawałki, rzodkiewkę na półkola, a koperek drobno posiekaj, dodaj kukurydzę i wszystko wymieszaj. Do miseczki dodaj oliwę, sól, pieprz, kilka kropel soku z cytryny, kolendry i kminu rzymskiego i dokładnie ze sobą wymieszaj. Następnie dodaj wszystko do sałatki i zamieszaj.
Na samą myśl o tych daniach cieknie ślinka. Mam nadzieję, że Tobie również przypadną do gustu, dzięki czemu możesz grillować bez wyrzutów sumienia. Z pewnością zaskoczysz swoich bliskich nowymi propozycjami. Pamiętaj, grill to nie tylko tłusta kiełbasa, czy karkówka. Eksperymentuj, twórz własne kompozycje i ciesz się różnorodnością smaków.
Te i inne przepisy na grilla i nie tylko zawiera dieta online, więc jeśli chcesz zmienić swój jadłospis, to daj znać.