Święta Bożego Narodzenia nie mogą obyć się bez maku. Na stołach pojawiają się kluski z makiem, wigilijna kutia czy makowce. Nie oszukujmy się jednak, że każda z nas ma czas kręcić mak. Coraz częściej sięgamy więc po łatwo dostępne, gotowe masy masowe. Jest tylko pewien problem,  czy zastanawiamy się, co dokładnie wkładamy do koszyka, a później do naszych żołądków kupując pierwszą z brzegu puszkę? Zapewnie nie, dlatego zobacz, która masa makowa jest najlepsza i ile jest w niej tak naprawdę maku, a ile niepotrzebnych i często groźnych dla zdrowia, dodatków.

Zanim jeszcze przejrzysz ranking, zwróć uwagę na zawartość procentową maku. Wybierając gotową masę może nam się wydawać, że oprócz bakalii (jeśli taką właśnie kupujesz), jest tam sam mak. Niestety nie. Zazwyczaj jest go w granicach zaledwie 20%! A co z resztą? Najczęstszymi zapychaczami są cukier (duuużo cukru) pod wieloma postaciami (!), mąka pszenna, woda, kasza manna, błonnik bambusowy czy serwatka w proszku z mleka. Oczywiście trzeba też pamiętać o konswerwantach i innych polepszaczach smaku. Dlatego jeśli nie masz możliwości przygotowania masy na przykład z gotowego już, ugotowanego i zmielonego maku, sprawdź, która będzie najmniej niezdrowa (kolejność produktów określona jest za pomocą doboru takich wytycznych jak: krótki skład, ilość dodawanego cukru, zawartość maku, kaloryczność).

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Marka: Bakalland

Składniki: woda, mak biały 23 %, cukier, kaszka pszenna, mąka pszenna, miód wielokwiatowy, naturalny aromat marcepanowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.

Wartość energetyczna kcal (energia) /100 g

203 kcal / 100g

Zawartość węglowodanów (cukry) w -100 g

19 g

2. Marka: Bakalland

Składniki: woda, mak 22%, cukier, bakalie 6,5% [rodzynki 55% (rodzynki 99,5%, olej bawełniany i/lub słonecznikowy); skórka pomarańczowa kandyzowana 45% (skórka pomarańczowa 59%, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier)], syrop cukru inwertowanego, mąka pszenna, aromat, regulator kwasowości: kwas cytrynowy

Wartość energetyczna kcal (energia) /100 g

214 kcal / 100g

Zawartość węglowodanów (cukry) w -100 g

21 g

 

3. Marka: Helcom

Składniki: woda, syrop glukozowo-fruktozowy, mak 21%, bakalie 8% (rodzynki, kandyzowane skórki pomarańczowe), cukier, skrobia modyfikowana, mąka pszenna, błonnik bambusowy, aromat, cynamon, regulator kwasowości kwas cytrynowy, substancja konserwująca dwutlenek siarki.

Wartość energetyczna kcal (energia) /100 g

224 kcal / 100g

Zawartość węglowodanów (cukry) w -100 g

20 g

4. Marka: Helio

Składniki: woda, mak niebieski 22%, cukier, bakalie 6,1% [rodzynki, kandyzowane skórki pomarańczowe (skórki pomarańczowe 57 %, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy)], skrobia w proszku, serwatka w proszku z mleka ( łącznie z laktozą), aromaty, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.

Wartość energetyczna kcal (energia) /100 g

232 kcal / 100g

Zawartość węglowodanów (cukry) w -100 g

26 g

5. Marka: Prospona

Składniki: woda, mak biały (21%), syrop glukozowo – fruktozowy, cukier, kasza manna z pszenicy, skrobie modyfikowane, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, aromaty.

Wartość energetyczna kcal (energia) /100 g

248 kcal / 100g

Zawartość węglowodanów (cukry) w -100 g

35 g

 

6. Marka:Prospona

Składniki: woda, mak (21%), miód sztuczny (cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, woda, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, aromat), cukier, bakalie (12%): rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana (skórka pomarańczowa, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, regulator kwasowości – kwas cytrynowy), kasza manna z pszenicy, skrobie modyfikowane, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, aromaty

Wartość energetyczna kcal (energia) /100 g

253 kcal / 100g

Zawartość węglowodanów (cukry) w -100 g

31 g

 

A teraz szybki przepis na własną, domową, zdrowszą masę makową.

Składniki:

  • 2 0pakowania mielonego maku (400g)
  • 500 ml mleka
  • łyżka masła
  • 200 g bakalii (rodzynki, orzechy, żurawina, płatki migdałowe, figi, morele, daktyle)
  • dojrzały banan
  • 1 łyżka amaretto
  • 1 łyżka skórki pomarańczy

Wykonanie:

  • Mleko podgrzewamy, jak będzie gorące dodajemy mak, dokładnie mieszamy.
  • Jeśli mleko szybko się wchłonie, a masa jest sucha, dolewamy jeszcze ciut mleka.
  • Dodajemy posiekane bakalie, amaretto, masło, banana i skórkę pomarańczy. Cały czas podgrzewając mieszamy.

Smacznego!

A jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące diety lub treningu, zapraszam Cię na kontakt@labonitafit.pl lub przez formularz kontaktowy. Dodatkowo na platformie fitness online dla kobiet www.labonitafit.pl/trenujwdomu znajdziesz szybkie i proste diety, a także ponad 100 programów treningowych (otrzymasz również indywidualny plan ćwiczen). Zapraszamy!