Na przestrzeni ostatnich kilku lat „mleka” roślinne znacząco zyskały w naszym kraju na popularności. Do tego stopnia, że wiele z nas przestało kupować zwykłe, to od krowy. W naszych domach zaczęły pojawiać się mleka sojowe, migdałowe, czy kokosowe. Coraz łatwiej dostać też kawę na mleku roślinnym w ulubionej kawiarni. Skąd ta popularność, czy wegetarianizm i weganizm wyparł popularne mleko od krowy, a może skłoniła nas do tego nietolerancja laktozy? A może chcemy być bardziej „eko”? I które mleko jest lepsze dla naszego zdrowia?

Na początek wyjaśnijmy sobie jedno. Zgodnie z prawem żywnościowym mleko to wydzielina z gruczołu mlecznego krowy, dlatego nazwa „mleko” zarezerwowana jest tylko dla produktu jakim jest mleko krowie. Natomiast na potrzeby tego tekstu, będę używała nazw: mleko i napój roślinny zamiennie.

Teraz kwestia popularności. Wprawdzie u nas moda na picie napoju roślinnego ma krótką historię, bo sama pamiętam jeszcze chodzenie każdego letniego poranka, z babcią, z kanką pod pachą, do pobliskiej mleczarni. Natomiast na świecie od dawna napoje roślinne są podstawą diety wielu osób, a pierwsze wzmianki dotyczące użycia mleka sojowego odnotowano w Chinach około 2000 lat temu.

Jakie znamy fakty dotyczące mleka roślinnego? Oto kilka z nich:

  • nie zawiera laktozy
  • wspiera procesy trawiennie
  • nie zawiera złego cholesterolu
  • zawiera witaminy i minerały (poszczególne rodzaje mleka zawierają inną ilość składników odżywczych)
  • może być stosowane przez wegan i wegetarian
  • może być stosowane przez osoby z wybranymi alergiami
  • nie każde mleko roślinne ma mniej kalorii niż krowie
  • do wielu napojów roślinnych dodawany jest cukier i konserwanty, na które należy zawsze zwracać uwagę
  • spożywanie dużej ilości soi może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie ze względu na dużą zawartość izoflawonów, które w organizmie człowieka przekształcają się w fitoestrogeny (budową przypominają żeńskie hormony płciowe), co może powodować zaburzenia gospodarki hormonalnej. A teraz krótkie porównanie wybranych produktów.

Napoje roślinne są nierzadko wzbogacane o dodatkowe składniki odżywcze takie jak witamina D3, B2 i B12 oraz magnez czy cynk. Niestety producenci dodają do nich również polepszacze, które mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Dlatego przy wyborze napoju zawsze patrz na jego skład, im krótszy tym lepszy. Jeśli nie rozumiesz niektórych składników, odstaw produkt na półkę i poszukaj takiego, który będzie korzystny dla Twojego zdrowia.

Ważne! Nie wszystkie napoje są odpowiednie dla każdego z nas. Przeciwwskazania:

  • nie wszystkie produkty pozbawione są glutenu, szukaj tych z przekreślonym kłosem
  • jeśli jesteś diabetykiem, zwróć uwagę na zawartość węglowodanów
  • mleko ryżowe zawiera arsen, nie poleca się podawania go dzieciom
  • przy odstawieniu mleka krowiego zadbaj o odpowiednią podaż wapnia i białka
  • zawsze zwracaj uwagę na to, czy dodano do produktu cukier (pod różną postacią), staraj się wybierać ten produkt, w którym jest go najmniej.

Tak jak w przypadku wielu nowych produktów, które włączamy do swojej diety, zwracaj uwagę na to, jak się czujesz po jego spożyciu. Pamiętaj, że jest to produkt przetworzony, więc reakcja organizmu może dużo powiedzieć Ci o tym, czy jest on dla Ciebie odpowiedni. Jeśli masz wątpliwości dotyczące swojej diety, zapraszam Cię do kontaktu ze mną. Ułożę dla Ciebie indywidualny jadłospis, pomogę Ci zadbać o Twoje zdrowie! Dodatkowo na mojej platformie fitness online dla kobiet www.labonitafit.pl/trenujwdomu znajdziesz gotowe jadłospisy, które są smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu. Nie zwlekaj, bo zdrowie jest najważniejsze, zacznij już dziś!