Vege burger z buraka i soczewicy z salsą mango
Jaki jest sekret układanych przeze mnie diet? Wszystko najpierw testuję na sobie, zanim zrobię jadłospis dla Ciebie. Tu nie ma przypadków, dlatego poświecam wiele czasu na stworzenie pysznych i zdrowych dań, które i Ty polubisz, dzięki czemu dieta będzie dla Ciebie przyjemnością, a co za tym idzie – szybciutko osiagniesz swój cel!
Dziś przedstawiam Ci mój autorski przepis na pysznego vege burgera z burakiem, soczewicą i salsą mango.
W filmie zobaczysz kolejność przygotowywania potrawy, a poniżej składniki i przepis.
?Składniki na 7 burgerów (3 porcje):
✅burak – 3 małe szt.
✅soczewica z puszki – 5 łyżek
✅słonecznik – 4 łyżki
✅otręby – 5 łyżek
✅czosnek – 2 ząbki
✅sok z połowy cytryny
✅olej/oliwa – 2 łyżki
✅natka pietruszki
✅sól,pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
✅mozzarella – kula
✅pomidor
✅szpinak liście
✅mango
✅cebula czerwona
✅awokado – pół
Sposób przygotowania:
Zetrzeć buraki na małych oczkach (ugotować wcześniej lub kupić gotowe), odcisnąć, dodać soczewicę, słonecznik i otręby. Przecisnąć czosnek przez praskę, połączyć z oliwą, natką pietruszki, cytryną i przyprawami. Wymieszać wszystko razem i formować kotlety. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Piec 20 min. w 200 st. Pod koniec ułożyć po plasterku mozzarelli i wstawić jeszcze na chwilę do piekarnika. W tym czasie pokroić drobno mango, czerwoną cebulę, dodać łyżeczkę oliwy, pieprz, wymieszać. Na talerzu ułożyć szpinak, 1/4 awokado, pomidora i salsę z mango na wierzch burgera.
Makro w dwóch burgerach:
kcal:447
białko: 23,3, g
tłuszcz: 27 g
węgle: 52,86 g
Koszt dla jednej osoby: 9,54 zł.
Smacznego!
Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie i ciało i zastanawiasz się nad dietą – zapraszam. Ułożę dietę dopasowaną do Twoich upodobań, potrzeb, czasu i możliwości. Będzie pysznie i zdrowo! A jeśli chcesz mieć dostęp do darmowych diet, wejdź na moją platformę treningową #trenujwdomu na www.labonitafit.pl/trenuj-w-domu/ i śmiało korzystaj!
kontakt: 535-500-676