Znajdziesz tutaj ciekawe przepisy na faszerowane jajka, sałatki i dietetyczny sernik w zdrowszej wersji. Smacznego!
Składniki:
Jajka gotuj na twardo, obierz ze skorupek, żółtka posiekaj. Dodaj serek i ugnieć widelcem. Ogórek obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, włóż na sitko i odciśnij sok. Szczypiorek i por drobno pokrój. Do masy jajecznej dodaj jogurt, musztardę, ogórek, szczypior oraz por, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Napełnij jajka.
Różowe jajka z awokado i pomidorem suszonym
Składniki:
Jajka gotuj na twardo, obierz ze skorupek, zanurz na 10 min. w soku z buraka. Następnie przekrój na pół, żółtka posiekaj. Pomidory odcedź z zalewy, pokrój w drobną kosteczkę. Awokado rozgnieć z cytryną, solą i pieprzem. Dodaj pomidory, jogurt i musztardę. Napełnij jajka.
Jajka faszerowane kremową pastą z tuńczyka
Składniki:
Jajka gotuj na twardo, obierz ze skorupek, żółtka posiekaj. Dodaj serek, tuńczyka i pokrojone w drobną kostkę kiszone ogórki. Przypraw i faszeruj jajka.
Sałatka z jajkiem, szynką parmeńską w lekkim sosie czosnkowym
Składniki:
Ugotować jajka. Przygotować sos: oliwa, przeciśnięty czosnek przez praskę, przyprawy. Na spód miski ułożyć szpinak, podpieczoną na suchej patelni szynkę (wcześniej pokrój na kawałki), pokrojone pomidorki i jajka. Całość polać sosem.
Pomidorowa sałatka z jajkiem i serem burrata w sosie winegret
Składniki:
Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki. Na talerz wyłóż sałatę, pokrojonego w plastry pomidora, ćwiartki jajek, ser, posyp podprażonym na suchej patelni słonecznikiem i poszatkowanym koperkiem. Z oliwy i soku z cytryny przygotuj sos, dodaj ulubione przyprawy, polej nim całe danie.
Pierś z kurczaka faszerowana szparagami, mozzarellą i pomidorami suszonymi
Składniki na 4 porcje
Przyprawioną pierś kurczaka rozbić, przekroić na pół i ułożyć na każdą ugotowany szparag (wcześniej odciąć zgrubiałą końcówkę, przekroić każdego szparaga na pół), pomidora, plaster sera, zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczkami. Włożyć do naczynia żaroodpornego, polać olejem. Piec 20 min. w 180 stopniach na termoobiegu. Podawać z kaszą gryczaną/ziemniakami/ryżem i ogórkami kiszonymi.
Dietetyczny sernik
Składniki na 12 porcji
opcjonalnie – szklanka jagód/borówek lub malin
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto po upieczeniu ostudź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zdarza się czasami, że sernik po upieczeniu lekko może opaść, ale nie należy się tym mocno przejmować bo to dość normalne dla serników.
Smacznego!