Fit przepisy wielkanocne

Znajdziesz tutaj ciekawe przepisy na faszerowane jajka, sałatki i dietetyczny sernik w zdrowszej wersji. Smacznego!
Jajka ze szczypiorkiem, porem i ogórkiem
Składniki:
- 5 jajek na twardo
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 mały por (tylko biała część)
- 1 mały zielony ogórek
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżka serka kremowego naturalnego
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
- kapary do dekoracji
Jajka gotuj na twardo, obierz ze skorupek, żółtka posiekaj. Dodaj serek i ugnieć widelcem. Ogórek obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, włóż na sitko i odciśnij sok. Szczypiorek i por drobno pokrój. Do masy jajecznej dodaj jogurt, musztardę, ogórek, szczypior oraz por, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Napełnij jajka.
Różowe jajka z awokado i pomidorem suszonym
Składniki:
- 5 jajek
- 1 awokado
- 5 pomidorów suszonych
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- Sól, pieprz,
- 2 łyżki soku z cytryny
Jajka gotuj na twardo, obierz ze skorupek, zanurz na 10 min. w soku z buraka. Następnie przekrój na pół, żółtka posiekaj. Pomidory odcedź z zalewy, pokrój w drobną kosteczkę. Awokado rozgnieć z cytryną, solą i pieprzem. Dodaj pomidory, jogurt i musztardę. Napełnij jajka.
Jajka faszerowane kremową pastą z tuńczyka
Składniki:
- 5 jajek
- Tuńczyk w sosie własnym – puszka
- Serek wiejski
- 2 ogórki kiszone
- Pieprz, sól
Jajka gotuj na twardo, obierz ze skorupek, żółtka posiekaj. Dodaj serek, tuńczyka i pokrojone w drobną kostkę kiszone ogórki. Przypraw i faszeruj jajka.
Sałatka z jajkiem, szynką parmeńską w lekkim sosie czosnkowym
Składniki:
- 3 garści szpinaku baby
- 2 jajka
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 6 pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
Ugotować jajka. Przygotować sos: oliwa, przeciśnięty czosnek przez praskę, przyprawy. Na spód miski ułożyć szpinak, podpieczoną na suchej patelni szynkę (wcześniej pokrój na kawałki), pokrojone pomidorki i jajka. Całość polać sosem.
Pomidorowa sałatka z jajkiem i serem burrata w sosie winegret
Składniki:
- Ser burrata
- 4 jajka
- 1 pomidor czerwony
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka nasion słonecznika
- Pęczek kopru
- 2 garści roszponki
Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki. Na talerz wyłóż sałatę, pokrojonego w plastry pomidora, ćwiartki jajek, ser, posyp podprażonym na suchej patelni słonecznikiem i poszatkowanym koperkiem. Z oliwy i soku z cytryny przygotuj sos, dodaj ulubione przyprawy, polej nim całe danie.
Pierś z kurczaka faszerowana szparagami, mozzarellą i pomidorami suszonymi
Składniki na 4 porcje
- Filet z kurczaka 500 g
- Szparagi 6 sztuk
- Mozzarella – kula
- Pomidor suszony – garść
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Sól, pieprz
Przyprawioną pierś kurczaka rozbić, przekroić na pół i ułożyć na każdą ugotowany szparag (wcześniej odciąć zgrubiałą końcówkę, przekroić każdego szparaga na pół), pomidora, plaster sera, zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczkami. Włożyć do naczynia żaroodpornego, polać olejem. Piec 20 min. w 180 stopniach na termoobiegu. Podawać z kaszą gryczaną/ziemniakami/ryżem i ogórkami kiszonymi.
Dietetyczny sernik
Składniki na 12 porcji
- 1kg twarogu mielonego trzykrotnie (może być z wiaderka, pod warunkiem dobrego składu)
- szklanka mleka 1,5-2% lub jeśli nie tolerujemy mleka – może być to mleko bez laktozy a nawet roślinne – migdałowe
- 2 opakowania budyniu w proszku bez cukru, np. śmietankowego lub waniliowego
- 5 jajek
- 2-3 łyżki ksylitolu/stewii, ewentualnie miodu
opcjonalnie – szklanka jagód/borówek lub malin
Sposób przygotowania przepisu:
- Oddziel żółtka od białek.
- Do misy miksera wrzucić: zmielony twaróg, mleko, budynie, oddzielone wcześniej żółtka jaj oraz ksylitol lub inny zamiennik cukru w postaci stewii czy miodu.
- Następnie zmiksuj wszystko na gładko.
- W osobnym naczyniu ubij białkana sztywno
- Do masy serowej dodaj ubite białka i delikatnie je wymieszaj za pomocą łyżki.
- Tortownicę obłóż papierem do pieczenia.
- Do tortownicy wlej masę sernikową.
- Wyłóż na wierzch owoce.
- Piecz w 170 stopniach przez około 50 minut.
Ciasto po upieczeniu ostudź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zdarza się czasami, że sernik po upieczeniu lekko może opaść, ale nie należy się tym mocno przejmować bo to dość normalne dla serników.
Smacznego!