Jedz sezonowo – jakie owoce i warzywa wybierać na przełomie sierpnia i września?
Chcesz być zdrowa? A czy wiesz, że wybierając sezonowe warzywa i owoce możesz dostarczyć organizmowi większą ilość składników odżywczych, niż poza sezonem? Koniec sierpnia i początek września to świetny moment, aby rozpocząć zmianę nawyków żywieniowych na lepsze. Mamy do wyboru wiele smacznych i zdrowych produktów.
Po sezonowe owoce i warzywa warto sięgać, ponieważ są zbierane w najlepszym momencie wzrostu. Są bogate w antyoksydanty, witaminy, składniki odżywcze. Zobacz, które owoce i warzywa warto wybierać w tym okresie i jakie są ich właściwości zdrowotne.
- Pomidory – są niskokaloryczne, więc idealnie wpisują się w dietę w trakcie odchudzania. Na 100g pomidorów przypada zaledwie około 19 kcal. To bardzo mało! Ponadto są bogate w potas, witaminę C, kwas foliowy. Wykazują działanie antywolnorodnikowe dzięki zawartości likopenu czy beta-karotenu.
- Papryka – bogactwo witaminy C! Znajdziemy w niej również witaminę E, beta-karoten, potas, witaminy z grupy B oraz polifenole. Warto sięgać po paprykę ze względu na jej właściwości zdrowotne. Badania pokazują, że kapsaicyna znajdująca się w papryczce chili może wspomagać proces odchudzania.
- Natka pietruszki – używanie jej w swoich posiłkach to idealny sposób na zwiększenie podaży żelaza. Osoby, które borykają się z anemią powinny włączyć ją do swojej diety, ponieważ zawiera także duże ilości witaminy C (ok. 160mg/100g), która pomaga w przyswajaniu żelaza. Koniecznie zamroź zapas natki pietruszki na okres jesienno-zimowy, może być pomocna również w okresie przeziębień.
- Borówki amerykańskie – wykazują silnie działanie przeciwzapalne, dzięki dużej zawartości polifenoli. Są to owoce niskocukrowe, dlatego poleca się je osobom, u których występują zaburzenia gospodarki węglowodanowej np. w insulinooporności, cukrzycy typu 2, hipoglikemii reaktywnej. Ponadto są bogatym źródłem manganu, żelaza, miedzi czy cynku.
- Maliny – niskocukrowe, bogate w polifenole owoce. Badania naukowe pokazują, że maliny działają silnie przeciwzapalnie, a także mają pozytywny wpływ na glikemię poposiłkową. Jeżeli jesteś na diecie redukcyjnej – maliny mogą okazać się świetnym pomysłem na przekąskę. Są niskokaloryczne (43kcal/100g) oraz zawierają sporą ilość błonnika (6,7g/100g).
Na przełomie sierpnia i września warto wybierać także jabłka, gruszki, kapustę, winogrona, brzoskwinie, cukinie czy dynie, aby cieszyć się zdrowiem i wesprzeć swój organizm przed nadchodzącym okresem jesienno-zimowym. Pamiętaj, że sezonowe owoce i warzywa mają najwięcej witamin i składników odżywczych, dlatego warto wdrożyć je do swojej diety.
Jeżeli nie wiesz, jak skomponować swój jadłospis opierając się na sezonowych produktach – wejdź na www.labonitafit.pl/dieta i umów się na konsultację online z naszym dietetykiem klinicznym, który dopasuje plan żywieniowy do Twojego celu i oczekiwań.