Co jeść, a czego nie przy przeziębieniu?
Kiedy łapie nas przeziębienie, warto wspomóc nasz układ odpornościowy pewnymi produktami, a niektóre wykluczyć, po to żeby szybciej dojść do zdrowia. Poniżej znajdziesz listę tych, które Ci pomogą i tych, które mogą rozwinąć stan zapalny w organizmie.
Produkty wskazane:
- świeży imbir
- cytryna
- sok malinowy, z dzikiej róży, owoców bzu
- goździki
- miód
Przepis na herbatę.
Zagotowujemy herbatę. Kawałek imbiru wielkości kciuka ścieramy na drobnej tarce, dodajemy pół wyciśniętej cytryny, kilka plasterków pomarańczy (warto ją rozgnieść w środku), kilka goździków, około 100 ml soku malinowego i łyżeczkę miodu.
- czosnek
- paprykę, cukinię, brukselkę, cykorię, szpinak
- natkę pietruszki
- dobre źródła białka i tłuszczów ( tłuste ryby, chude mięso)
- zupy na rosole
- należy pić duże ilości wody
Produkty niewskazane:
- słodycze i wszystkie produkty słodzone
- chipsy
- napoje gazowane
- ostre przyprawy
- dania smażone
- alkohol
- kofeina i mocna herbata
- produkty mleczne (szczególnie te słodzone)
Jeśli potrzebujesz porad dietetycznych, zapraszam Cię do kontaktu. Ułożę dla Ciebie indywidualny jadłospis. Dieta online dostępna jest na mojej platformie fitness online dla kobiet www.labonitafit.pl/trenujwdomu