Świąteczny fit makowiec

Wilgotny makowiec bez mąki, który jest połączeniem tradycji i nowoczesnego podejścia do zdrowej kuchni. Poniżej znajdziecie przepis.
Składniki:
- 500 g suchego maku
- 3 banany
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 150 g żurawiny lub rodzynek
- 6 łyżek zmielonych migdałów
- Czekolada gorzka tabliczka
- 5 łyżek ksylitolu (zamienniki: miód, erytrytol)
- 2 białka jaj
- mleko kokosowe – puszka
- 2 łyżki miodu
- Mak zalej wrzątkiem, poczekaj aż wchłonie wodę.
- Dodaj 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju kokosowego.
- Dodaj 5 łyżek wiórków kokosowych.
- Dodaj 150 g żurawiny lub rodzynek.
- Dodaj 6 łyżek zmielonych migdałów.
- Dodaj 5 łyżek ksylitolu lub innego słodzika.
- Wymieszaj.
- Dodaj zblendowane banany.
- Dodaj pokruszoną gorzką czekoladę.
- Wymieszaj
- Dodaj ubite białka z dwóch jaj.
- Delikatnie wymieszaj.
- Wyłóż masę na blachę (25cmx40cm).
- Piecz 40 min. w temperaturze 180 stopni.
- 10 min przed końcem pieczenia przygotuj polewę. Do garnka wlej twardą część mleka kokosowego, dodaj 2 łyżki miodu i chwilę podgotuj. Wyłóż polewę na ciasto, udekoruj np. zmielonymi migdałami.
Smacznego!