Najlepszy sernik Rafaello
Ten sernik zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienie! Dzisiaj dzielę się z Wami niezwykłym przepisem na sernik kokosowy bez pieczenia, który zaskoczy Was smakiem i prostotą przygotowania. Gotowi na podróż do kokosowego raju?
Składniki na ciasto o średnicy ok. 24 cm/12 porcji/łącznie 3300 kcal/ 1 porcja 275 kcal/12,5 g białka/16 g tłuszczu/22,5 g węglowodanów:
spód
- 100 g płatków owsianych błyskawicznych
- 6 łyżek masła orzechowego bez cukru
- 2 łyżki ksylitolu (zamienniki – erytrol, maltitol, stewia lub cukier, w przypadku ostatniego znacząco wzrośnie liczba kcal)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (zamiennik – olej kokosowy)
masa
- 500 g sera zmielonego w wiaderku (ja użyłam President)
- 300 g jogurtu naturalnego skyr
- 50 g żelatyny deserowej
- 100 ml gorącej wody
- 80 g wiórek kokosowych
- 100 g ksylitolu lub innego słodzika
Do dekoracji można użyć wiórek kokosowych i Rafaello.
Przepis:
- Płatki owsiane zblenduj
- Dodaj ksylitol
- Zblenduj
- Dodaj masło orzechowe
- Zblenduj
- Wyłóż blachę o średnicy ok. 24 cm papierem do pieczenia, możesz też zastosować wyższe naczynie do tarty
- Przełóż powstałą masę i schłodź w lodówce.
- Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i schłodź.
- Do miski dodaj twaróg, skyr, wiórki kokosowe i zmielony na cukier puder ksylitol. Ubij chwilę mikserem do połączenia się składników.
- Dodaj żelatynę i chwilę miksuj.
- Masę przekładamy na przygotowany wcześniej spód, dekorujemy wiórkami kokosowymi i opcjonalnie Rafaello i wstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego!