Jesteś senna po posiłku? Przeczytaj, dlaczego i jak temu zapobiec.
Po zjedzeniu posiłku masz ochotę położyć się na drzemkę? Wiemy, jak temu zapobiec! Wystarczy, że zastosujesz kilka prostych strategii. Przeczytaj artykuł i dowiedz się jak uniknąć uczucia senności po posiłku.
Przyczyn senności po posiłkach może być wiele, natomiast tym najczęstszym jest nieprawidłowo skomponowany posiłek, który wpływa na to jak funkcjonuje nasza gospodarka węglowodanowa. Wszystko co musisz zrobić sprowadza się do obniżenia ładunku glikemicznego, który pokazuje w jaki sposób porcja posiłku wpłynie na wzrost glukozy po jego spożyciu. Pozwoli Ci to uniknąć uczucia senności czy zmęczenia po zjedzeniu śniadania, obiadu czy kolacji.
Zadbaj o odpowiednią podaż białka w posiłku. Makaron z sosem, ziemniaki z surówką, czy obiady na słodko, takie jak pierogi z owocami niestety nie pozwolą na utrzymanie swojej glikemii w ryzach. Dodaj porcję białka do posiłku (mięso, ryby, jaja, twaróg, jogurt skyr lub grecki) i zobacz różnicę!
Wybieraj produkty pełnoziarniste, makaron z pełnego ziarna, chleb żytni, chleb z ziarnami, grube kasze, płatki owsiane czy gryczane – te produkty mają więcej błonnika, który obniża ładunek oraz indeks glikemiczny (indeks glikemiczny mówi o tym, jak wzrośnie poziom glukozy we krwi po spożyciu danego produktu w porównaniu ze spożyciem czystej glukozy, im niższy indeks glikemiczny, tym wolniejszy wzrost glukozy po spożyciu danego produktu).
Koniecznie dodaj do swojego dania porcję świeżych warzyw. Pamiętaj, że warzywa są także świetnym źródłem błonnika, większość z nich ma bardzo mało kilokalorii, a dodatkowo to bogactwo witamin, składników odżywczych i mineralnych.
Nie bój się tłuszczu! Pestki, nasiona, oliwa z oliwek, awokado, oliwki, orzechy, tłuste ryby – są szczególnie ważne dla funkcjonowania naszego organizmu. Jeżeli dodasz źródło zdrowego tłuszczu do posiłku z pewnością poczujesz różnicę. Kaloryczność produktów bogatych w tłuszcze to 9 kcal/1g, dlatego dodawaj je z umiarem, nie warto z nich rezygnować.
Wybierz się na spacer po zjedzeniu najbardziej obfitego posiłku. Wystarczy nawet 15 minut!
Gotuj al dente! Rozgotowane produkty węglowodanowe (makaron, ryż, ziemniaki, kasze) będą miały wyższy indeks i ładunek glikemiczny niż te ugotowane al dente.
Ilość ma znaczenie. Jeżeli odczuwasz senność po posiłku być może spożywasz za dużo węglowodanów względem produktów bogatych w białko, tłuszcz i błonnik.
To podstawowe informacje, które pomogą Ci uniknąć spadków energii po posiłku! Zastosuj je i sprawdź efekty sama! A jeżeli chciałabyś dowiedzieć się więcej – umów się na konsultację z naszym dietetykiem, który ułoży dla Ciebie indywidualny plan żywieniowy – wejdź na labonitafit.pl/dieta i wybierz najlepszą dla siebie opcję współpracy. Wspólnie ustalimy Twój bilans kaloryczny, omówimy dotychczasowy sposób odżywiania, dobierzemy plan żywieniowy, suplementację i sprawimy, że zdrowa dieta i odchudzanie będzie dla Ciebie przyjemnością.